Untitled Document
26 Μαρ

ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ 2015

Δημιουργήθηκε : 26 Μαρτίου 2015

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με θέμα, «Η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο της Ημέρας Φροντιστή 2015 την οποία έχουμε καθιερώσει εδώ και επτά χρόνια ως ένδειξη αναγνώρισης και συμπαράστασης στο δύσκολο έργο των φροντιστών ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η εκδήλωση περιλάμβανε δύο επαναλαμβανόμενους κύκλους διαλέξεων με την εξής θεματολογία: 

•    Συμπτώματα, εξέλιξη, κληρονομικότητα και φαρμακευτική αγωγή της άνοιας (ομιλητές: Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, δρ Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια)

•    Διαταραχές Συμπεριφοράς και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (ομιλητής Κώστας Νικολάου, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνος  Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια

•    Πρακτικά ζητήματα φροντίδας και επικοινωνία με το άτομο που νοσεί (Κωστής  Προύσκας, ψυχολόγος-δρ. γεροντολογίας, Διευθυντής Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών )

•    Το φορτίο του φροντιστή και πώς αντιμετωπίζεται (ομιλήτριες: Αρετή Ευθυμίου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια, Αγγελική Βλαχογιάννη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια)

Η πρόεδρος του Σωματείου δρ Π. Σακκά τόνισε ότι «στη νόσο Αλτσχάιμερ μαζί με τον ασθενή πάσχει όλη η οικογένεια. Οι φροντιστές είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν. Οι αυξημένες απαιτήσεις αυτής της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιβάρυνση των φροντιστών. Η αναγνώριση και η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.  Στην Ελλάδα, είναι τραγικές οι ελλείψεις σε υπηρεσίες και δομές τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τις οικογένειές τους. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Νόσο Alzheimer, όχι μόνο στο πλαίσιο της υποστήριξης που δικαιούνται τα άτομα με Άνοια και οι οικογένειές τους, αλλά και για να επιτύχουμε, μακροπρόθεσμα, τον εξορθολογισμό των κρατικών πόρων που διατίθενται για τη νόσο».

Οι 600 φροντιστές που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να συμβουλευτούν τους έμπειρους επαγγελματίες υγείας για μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν καθημερινά, όπως η επικοινωνία με τον ασθενή, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, νομικά ζητήματα κ.ά. Στους φροντιστές που παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές διαλέξεις δόθηκαν υπεύθυνες κατευθύνσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν την απάθεια των ασθενών, τις εμμονές, την επιθετικότητα, την έντονη κινητικότητα, τις διαταραχές ύπνου κ.ά. αλλά και να ενημερωθούν για τις μη φαρμακευτικές θεραπείες που εφαρμόζονται στα Κέντρα Ημέρας και οι οποίες σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή έχουν να δώσουν αισιόδοξα αποτελέσματα. 

Παράλληλα, οι επαγγελματίες υγείας και οι εθελοντές της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών απασχόλησαν δημιουργικά 60 άτομα με άνοια με ασκήσεις μνήμης με μολύβι και χαρτί, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, γυμναστική κ.ά. 

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα των δήμων Π. Φαλήρου, Καλλιθέας, Αγ. Δημητρίου, Ν. Σμύρνης,  Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Αλίμου,  Μοσχάτου-Ταύρου. 

Ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος και η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου χαιρέτισαν την εκδήλωση συνοδευόμενοι από τις αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Γιαννακού – Πάσχου και  Ελένη Καντζέλη αντίστοιχα.

Ως εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών παρέστησαν επίσης οι:

Δήμος Π. Φαλήρου:  Λίλιαν Φανιδάκη, Κοινωνική λειτουργός

Δήμος Ν. Σμύρνης: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα Κλαίρη Δεληγιάννη

Δήμος Αλίμου: Ράνια Ζαχαροπούλου, παθολόγος διαβητολόγος, υπεύθυνη Κοινωνικής Μέριμνας  

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές λυκείου από το 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων (Ανιχνευτών) Φιλοθέης, προκειμένου να ενημερωθούν για τη νόσο Αλτσχάιμερ και στο πλαίσιο της έρευνας για το θέμα αυτό το οποίο θα παρουσιάσουν σε πανελλήνια συνάντηση του προσκοπικού τους προγράμματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας MYLAN,  ενώ το  Ίδρυμα Ευγενίδου  παραχώρησε αφιλοκερδώς τους υπέροχους και φιλικούς χώρους του Αμφιθεάτρου και του περιστυλίου. 

    

Back to top