Untitled Document

Υπηρεσίες για φροντιστές

 

 

1. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Υποστήριξης Φροντιστών

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει Σεμινάρια Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τους   φροντιστές ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Τα σεμινάρια αποτελούνται από 8 δίωρες συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα, όπου οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την άνοια, όπως: Η Μνήμη και οι διαταραχές της, τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.ά., αλλά και να εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος.Οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών που παίρνουν μέρος στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Υποστήριξης καταρτίζονται υπεύθυνα, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον ασθενή τους, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους με άλλους φροντιστές. Ενημερώνονται για τα προγράμματα λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας , και για τα προγράμματα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης φροντιστών και γενικότερα για τις δράσεις της Εταιρείας νόσου Alzheimer Αθηνών.  Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια επαναλαμβάνονται 2 ή 3 φορές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                                        

2. Ψυχοεκπαίδευση Φροντιστών

Τα προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών έχουν 3 κύριους στόχους:

  •  την εκπαίδευση στην άνοια 
  • την απόκτηση δεξιοτήτων και 
  • τη διαχείριση των συναισθημάτων 

 Η ομάδα ψυχοεκπαίδευσης αποτελείται από 8 έως 12 άτομα και η διάρκεια των συναντήσεων κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής νέων μελών μετά τη 2η συνάντηση, αφού οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης αποτελούν «κλειστές» ομάδες, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη τόσο με το συντονιστή της ομάδας όσο και με τα άλλα μέλη.  Στην  έναρξη των συναντήσεων, υπογράφεται συμβόλαιο της συμμετοχής, όπου και καθορίζονται οι υποχρεώσεις των μελών της ομάδας αλλά και του συντονιστή.   Δεν υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνατήσεις κατ΄ επιλογή, όπως στους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς κύκλους. 

Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                                         

3. Ιατρείο Ψυχιατρικής Υποστήριξης φροντιστών

Μια σημαντική παράμετρος της κοινωνικο-οικονομικής διάστασης της νόσου Αλτσχάιμερ αποτελεί το αποκαλούμενο και «αόρατο» κόστος από τη νόσο. Το «αόρατο» κόστος αφορά στις ψυχολογικές επιπτώσεις των φροντιστών από το φορτίο των ανελαστικών απαιτήσεων για παροχή φροντίδας στον πάσχοντα. Η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών συχνά έχει ως αποτέλεσμα τη «μετάφρασή» της σε σωματικά συμπτώματα (π.χ. αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, αυξημένη χρήση φαρμάκων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό κ.ά.) ή σε απώλεια της παραγωγικότητας (π.χ. απουσία από την εργασία κ.ά.). 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φροντιστές των ανοϊκών ασθενών εμφανίζουν υψηλές βαθμολογίες σε κλίμακες άγχους-κατάθλιψης, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, ενώ διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο νόσησης από κλινική κατάθλιψη. 

Η Εταιρεία μας στην προσπάθειά της να ανακουφίσει το βαρύτατο ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών, στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας στο Παγκράτι, λειτουργεί κάθε Τρίτη απόγευμα  Ιατρείο για την ψυχιατρική υποστήριξη των φροντιστών. 

Για να κλείσετε ραντεβού επικοινωνήστε στο τηλ. 210-7013271 εργάσιμες μέρες και ώρες.

                                                                                         

4. Υποστήριξη φροντιστών ατόμων με άνοια πρώιμης έναρξης

Η Άνοια με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer πλήττει κατά κύριο λόγο άτομα άνω των 65 ετών. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι περίπου 5% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με Άνοια είναι ηλικίας 40 έως 65 ετών. Ο όρος Άνοια Πρώιμης Έναρξης αναφέρεται ακριβώς σε αυτές τις περιπτώσεις.Η Άνοια πρώιμης έναρξης έχει ιδιαίτερες και σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις τόσο για τον ασθενή όσο και για τους φροντιστές του. Κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, τα άτομα που πάσχουν από Άνοια πρώιμης έναρξης βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, εργάζονται, έχουν οικογένεια, ανήλικα παιδιά και σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες  είναι πολύπλοκα και πιο δύσκολα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.

Επιπλέον τα μέλη της οικογένειας  χρειάζονται ενημέρωση και εκπαίδευση για την εξέλιξη της νόσου και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών ξεκινά μία νέα υπηρεσία με στόχο την υποστήριξη των ατόμων που πάσχουν από Άνοια πρώιμης έναρξης και των φροντιστών τους. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει: αξιολόγηση των ασθενών με ειδικές ψυχομετρικές δοκιμασίες, νοητική ενδυνάμωση των ασθενών και συμβουλευτική των φροντιστών.

Υπεύθυνη της νέας υπηρεσίας είναι η ψυχολόγος Εύα Ντανάση.

Back to top