Κοινότητες Φιλικές προς την άνοια

small logo

Χτίζοντας κοινότητες φιλικές προς την άνοια

Αs γίνουμε όλοι μέρος της προσπάθειας!

Η άνοια στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, η άνοια αφορά σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Στη χώρα μας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον. Η καθημερινότητα για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας είναι μια πορεία στο άγνωστο – εκτός αν κάποιος τους δείχνει το δρόμο.

Το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε το «Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την άνοια» με βασικούς στόχους τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους και τη μείωση του αντίκτυπου του προβλήματος στην κοινωνία. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή στη χώρα μας έχει ήδη γίνει με την εκπόνηση και ψήφιση από την Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια που έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του με την ανάπτυξη Κέντρων Ημέρας και άλλων υπηρεσιών και δομών για άτομα με άνοια σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας.

Το επόμενο σημαντικό βήμα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια.

Τι σημαίνει κοινότητες φιλικές προς την άνοια;

Κοινότητα είναι εκεί όπου είναι η ζωή του καθενός μας. Στις σύγχρονες κοινωνίες το δικαίωμα της συμμετοχής στην κοινότητα είναι κεκτημένο αγαθό που απολαμβάνουμε όλοι εξίσου.

Με βάση διεθνή στοιχεία ωστόσο ένας στους δύο ανθρώπους με άνοια δε νιώθει πλέον μέρος της κοινότητας στην οποία ζει, πράγμα που οφείλεται τόσο στα βιολογικά προβλήματα της νόσου όσο και στα εμπόδια που βάζει η κοινωνία: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών σχετικά με την άνοια και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας στην άσκηση των δικαιωμάτων τους κ.α.

Κοινοτικές φιλικές προς την άνοια είναι κοινότητες στις οποίες τα άτομα με άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια.

Σε μία τέτοια κοινότητα η προσέγγιση είναι πολυσυμμετοχική: πολιτικοί, φορείς υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, τοπικά καταστήματα, απλοί πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλοι οφείλουμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια, ώστε τα άτομα με άνοια να αισθάνονται ενσωματωμένα και ικανά να συνεισφέρουν στην κοινότητα.

Τι σημαίνει κοινωνία φιλική προς την άνοια;

Σύστημα Υγείας που προάγει την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα καθ΄όλη τη διάρκεια της νόσου

Υποστήριξη από την Εκκλησία

Υπηρεσίες και καταστήματα που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με άνοια καθώς και τα δικαιώματά τους

Επιχειρήσεις με υπηρεσίες ενημερωμένες σχετικά με την άνοια και εργασιακό περιβάλλον που κατανοεί τους φροντιστές ατόμων με άνοια

Μονάδες φροντίδας που παρέχουν στοχευμένες υπηρεσίες για την άνοια

Δημόσιοι χώροι φιλικοί προς τα άτομα με άνοια και προσβάσιμες συγκοινωνίες

Ενημέρωση των τοπικών αρχών και δημοσίων υπηρεσιών ώστε να ξέρουν πως να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες καταστάσεις

Τι σημαίνει είμαι φιλικός προς την άνοια;

Σημαίνει ότι:

* σέβομαι την τρίτη ηλικία

* γνωρίζω πως να συμπεριφερθώ σε άτομα που πάσχουν ή βρίσκονται στο κατώφλι της άνοιας

* έχω την ευαισθησία να βοηθήσω έμπρακτα ένα άτομο με άνοια και να συνεισφέρω στην καλύτερη ποιότητα ζωής του

* θεωρώ σημαντικό να εργάζομαι σε μια επιχείρηση -δημόσια ή ιδιωτική- φιλική προς την άνοια

Τι σημαίνει εργάζομαι σε μια επιχείρηση φιλική προς την άνοια;

Σημαίνει ότι γνωρίζω:

* τι σημαίνει άνοια

* τι πρέπει να κάνω για να προστατέψω τον εαυτό μου από την άνοια

* πώς να μιλάω ανοιχτά για το γήρας και την άνοια, μειώνοντας το στίγμα στην κοινωνία

* πως ο χώρος εργασίας μου μπορεί να γίνει εύκολα προσβάσιμος για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ή ανθρώπους με άνοια

* τις υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν

Το όραμα στην Πράξη.

Τι σημαίνει επιχείρηση – δημόσια ή ιδιωτική – φιλική προς την άνοια;

Σημαίνει ότι:

• οι εργαζόμενοι αισθάνονται ικανοί να διαχειριστούν και να εξυπηρετήσουν άτομα με άνοια και μέλη των οικογενειών τους

• δεν αποκλείεται κανένα μέλος της κοινότητας από τη χρήση των υπηρεσιών

Πώς γίνεται μια επιχείρηση φιλική προς την άνοια;

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών οι παρακάτω δράσεις είναι βήματα προς την κατεύθυνση για την αλλαγή της νοοτροπίας και των συμπεριφορών σχετικά με την άνοια μέσα σε μια επιχείρηση:

• «Βοηθός της Μνήμης» ορίζεται ένας συνάδελφος με εκπαίδευση στο θέμα στον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται όταν άτομο με άνοια ή φροντιστής αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υπηρεσία

• Παρέχεται συστηματική υποστήριξη προς τους «Βοηθούς της Μνήμης» από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

• Καθιερώνεται αναγνώριση της υπηρεσίας με ειδική σήμανση από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με παράλληλη συστηματική υποστήριξη, παρακολούθηση και αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών

• Τοποθετείται υλικό ενημέρωσης για την άνοια σε εμφανές σημείο για ενημέρωση του κοινού

Η επόμενη μέρα:

Γιατί έχει σημασία να πάρω κι εγώ μέρος στην προσπάθεια

δημιουργίας μιας κοινωνίας φιλικότερης προς την άνοια;

Γιατί η κοινωνία αλλάζει μόνο όταν αλλάζουν τα άτομα!

Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας με άνοια έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και σωστή αντιμετώπιση στη γειτονιά ή την περιοχή όπου ζουν, σε εμπορικά καταστήματα, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και χώρους αναψυχής, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιώματα τους ως πολίτες και να προσφέρουν στην κοινωνία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συμμετοχή καθενός από εμάς σε αυτό το πρωτοποριακό, τόσο για τα Ελληνικά όσο και για τα διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί κοινότητα σημαίνει αρμονική συνύπαρξη, κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη.

Στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν οφείλουμε κοινότητες φιλικές προς την άνοια.

Γι’ αυτό ενημερώνομαι, συμμετέχω, κινητοποιώ κι άλλους γύρω μου, γίνομαι μέρος της προσπάθειας.

Εάν είσαστε ιδιώτης, δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός ή επιχείρηση και ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα «Κοινότητες Φιλικές προς την άνοια» και να αποκτήσετε την πιστοποίηση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2107013271 και στο e-mail landrianaki@alzheimerathens.gr

Η Εταιρεία μας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος με στόχο τη δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την άνοια εκπαιδεύει ομάδες εργαζομένων (αστυνομικούς, οδηγούς ταξί, υπάλληλους supermarket, υπάλληλους front desk σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κ.ά.) σε τρόπους διαχείρισης των ατόμων με άνοια μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης που αποτελείται από θεωρητικές διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια με roleplaying τεχνικές. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 170 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας (Αθήνα – Ηράκλειο Κρήτης – Θεσσαλονίκη), 35 υπάλληλοι από 9 ΚΕΠ της Αθήνας και 30 οδηγοί ταξί.

Δείτε παρακάτω σχετικά βίντεο:

Κατεβάστε εδώ το έντυπο σε pdf :

Scroll to top