Φροντίδα στο σπίτι

small logo

Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια

Το πρόγραμμα “Φροντίδα στο Σπίτι” απευθύνεται σε οικογένειες ατόμων με άνοια που δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω προχωρημένου σταδίου της νόσου ή άλλων προβλημάτων. Στόχος του προγράμματος είναι η παραμονή των ατόμων με άνοια στο οικείο περιβάλλον, η αποφυγή της ιδρυματικής φροντίδας και η ανακούφιση των φροντιστών. Οι ψυχολόγοι, οι νοσηλευτές, ο κοινωνικός λειτουργός, ο φυσικοθεραπευτής και ο γιατρός που στελεχώνουν το πρόγραμμα, επισκέπτονται περιοδικά τις οικογένειες των ατόμων με άνοια κατ΄οίκον και προσφέρουν εντελώς δωρεάν:

 • Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού του ατόμου με άνοια και του φροντιστή του
 • Νευροψυχολογική αξιολόγηση του ατόμου με άνοια
 • Αξιολόγηση της κατάστασης του ατόμου με άνοια και του φροντιστή του
 • Συνταγογράφηση
 • Νοητική ενδυνάμωση και δημιουργική απασχόληση των ατόμων με άνοια με έντυπες ασκήσεις, μέσω της μουσικής και του χορού αλλά και με χρήση νέων τεχνολογιών
 • Γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις στον φροντιστή σε ό, τι αφορά την άνοια και τη φροντίδα της άνοιας
 • Νοσηλευτικές οδηγίες και εκπαίδευση φροντιστών σε θέματα που άπτονται νοσηλευτικής φροντίδας
 • Συμβουλευτική φροντιστή και εκπαίδευσή του σε τρόπους και μέσα απασχόλησης του ατόμου με άνοια
 • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη του φροντιστή και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στο συναίσθημα, στη διαχείριση κρίσεων κ.α. πάντα με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ατόμου με άνοια και του ιδίου.
 • Μαθήματα εκμάθησης και χρήσης Η/Υ και tablet σε φροντιστές ατόμων με άνοια και σε άτομα με άνοια αρχικού σταδίου προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικτυακές υπηρεσίες των Κέντρων Ημέρας της Εταιρείας.
 • Φυσικοθεραπεία και φυσικοθεραπευτικές οδηγίες
 • Διασύνδεση με την κοινότητα (Βοήθεια στο σπίτι, κέντρα ψυχικής υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, κέντρα υγείας κ. α.)
 • Ενημέρωση για κοινωνικές παροχές που αφορούν τα άτομα με άνοια αλλά και για άλλα διαδικαστικά ζητήματα.
 • Διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και ασκήσεων.

Φροντίδα στο σπίτι την εποχή της πανδημίας Covid-19

Την εποχή της πανδημίας η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών δέχεται πληθώρα αιτημάτων για βοήθεια κατ’ οίκον από όλη την Αττική και ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τα άτομα με άνοια και τα άτομα τρίτης ηλικίας γενικότερα είναι ευπαθείς ομάδες και πρέπει να παραμένουν όσο γίνεται περισσότερο στα σπίτια τους.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έχει αυξήσει σημαντικά τις δράσεις του προγράμματος  «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια».  Έχουμε προσλάβει επιπλέον επαγγελματίες υγείας και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 επισκεφθήκαμε 450 οικογένειες και πραγματοποιήσαμε 17535 ομαδικές και ατομικές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. Η ομάδα παρέμβασης αποτελείται πλέον από ψυχίατρο, κοινωνικό λειτουργό, 3 ψυχολόγους, 2 νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτή. Σε εβδομαδιαία βάση ο κάθε επαγγελματίας υγείας επισκέπτεται 20-25 νέες οικογένειες ενώ παράλληλα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους υπάρχοντες εξυπηρετούμενους του προγράμματος.  Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Ιούλιο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 32740 ομαδικές και ατομικές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά και εξυπηρετήθηκαν κατ’ οίκον 850 οικογένειες σε όλη την Αττική.

Η πανδημία συνεχίζεται αλλά η «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» μεγαλώνει διαρκώς και δεν σταματά να υποστηρίζει τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους προσφέροντας ιατρική, νοσηλευτική και ψυχολογική υποστήριξη!

Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες που έχουν ανάγκη, να επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί τους ώστε να μη νιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι και να έχουν πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες που προσφέρει η Εταιρεία μας.

Scroll to top