Τα νέα μας

21 ΣEΠTEMBΡΙΟΥ 2021. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΗΜΕΡΑ ALZHEIMER 2021. MIANYXTAΣTOΒΥΖΑΝΤΙΝΟ MOYΣEIO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ALZHEIMERΑΘΗΝΩΝ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απεύθυνε θερμό μήνυμα συμπαράστασης στα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους, περιέγραψε γλαφυρά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και ευχήθηκε στην Εταιρεία Alzheimer Αθηνών να συνεχίσει δυναμικά το έργο της.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μετς, το Δ.Σ. της εταιρείας καλεί τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση για τις παρακάτω ειδικότητες:

1. Νοσηλευτής ΤΕ/ΔΕ (1), με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μερικής απασχόλησης

2. Ψυχολόγος ΠΕ (1), με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, πλήρους απασχόλησης

Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ. Σεπτέμβριος 2021.

Όταν χάνονται αναμνήσεις, χάνονται κομμάτια ζωής.

Χαμένες Αναμνήσεις. Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων υποστήριξης των συνανθρώπων μας με άνοια και των φροντιστών τους.

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αφιερωμένος παγκοσμίως στην άνοια, την πανδημία που θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα. Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με θέμα «Χαμένες Αναμνήσεις», μέσα από την οποία ζητά να συμμετέχουμε όλοι στη στήριξη όσων συνανθρώπων μας αναγκάζονται να μάθουν να ζουν χωρίς τις αναμνήσεις τους, ενισχύοντας το έργο της. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 19832, με μια χαμηλή τελική χρέωση μόνο 2,60 ευρώ από σταθερό και 2,48 ευρώ από κινητό,συνεισφέρουμε όλοι στην επέκταση των δράσεων της εταιρείας, που από το 2002 στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους με σειρά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών είναι: η λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική, Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», μιας σειράς διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102. Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο τηλέφωνο 210-7013271 ή στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr

COVID-19 KAI ANOIA. Αποτελέσματα από δύο μελέτες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών με θέμα την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στα άτομα με άνοια και στους φροντιστές τους

Είναι γνωστό ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοια είναι εξαιρετικά ευάλωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφανίζοντας ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για νόσηση και αυξημένη θνητότητα,  αφού δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Επιπλέον, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, η διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας και η αδυναμία εξόδου προκαλούν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία, με αποτέλεσμα η φροντίδα τους, ιατρική και κοινωνική, να γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, ειδικά και λόγω της αναστολής λειτουργίας κέντρων εξειδικευμένης φροντίδας και περιορισμού της πρόσβασης σε δομές.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες δραστηριότητές της για τη στήριξη των ατόμων με άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους, που συνεχίστηκαν δυναμικά εν μέσω της πανδημίας, με χιλιάδες διαδικτυακές υπηρεσίες (συνεδρίες, σεμινάρια, κ.α) και πολλούς εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών εκπόνησε δύο μελέτες.

Η πρώτη μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα. Με μεγάλο ενδιαφέρον, διαπιστώσαμε επίσης ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή.

Η παραπάνω μελέτη δημοσιέυθηκε τον Νοέμβριο του 2020στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Geriatric Psychiatry. Στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών που σκοπό είχε τη διερεύνηση της επίδρασης του παρατεταμένου εγκλεισμού λόγω πανδημίας COVID-19 στις ζωές των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους.

Στην μελέτη αυτή, συνολικά 339 φροντιστές ατόμων με άνοια απάντησαν σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ατόμων που φροντίζουν, εξαιτίας της μακράς απομόνωσης και την επιβάρυνση, που βιώνουν οι ίδιοι στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μέρος της μελέτης ήταν η διερεύνηση της διαφοράς της επίδρασης του εγκλεισμού κατά τη δεύτερη περίοδο απομόνωσης (lockdown) σε σχέση με την πρώτη.

Η έρευνα διεξήχθη από Νοέμβριο 2020 έως Απρίλιο 2021. Οι περισσότεροι φροντιστές που συμμετείχαν ήταν γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Τα άτομα με άνοια ήταν επίσης ως επί το πλείστον γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, το 86% των ατόμων με άνοια εμφάνισαν στατιστικά σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους, εξαιτίας της μακράς περιόδου απομόνωσης, που επέφερε η πανδημία COVID-19. Οι τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η ικανότητα επικοινωνίας, η διάθεση και η κινητικότητα των ασθενών.

Όσον αφορά στους φροντιστές, σημειώθηκε επιδείνωση τόσο ως προς το σωματικό φορτίο τους (85% αυτών), όσο και ως προς το ψυχολογικό φορτίο (90% αυτών). Σχετικά με τη διαφορά της επίδρασης των δύο περιόδων απομόνωσης, το 57,4% ανέφερε μεγαλύτερη επιδείνωση κατά το δεύτερο lockdown.

Καθώς η πανδημία λόγω COVID-19 συνεχίζεται, η συνεργασία των ειδικών υγείας, της κοινότητας και των πολιτικών φορέων, για οργάνωση άμεσης και πρακτικής βοήθειας σε άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών έθεσε σε λειτουργία τη Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102.

Μένουμε Συνδε-Δεμένοι

Μια καινοτόμα κατ’ οίκον παρέμβαση για άτομα με άνοια από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Τον Αύγουστο του 2021, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος «Μένουμε Συνδε-Δεμένοι»

1102. Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια. Απέναντι στην άνοια, έχουμε όλοι την ίδια γραμμή.

Περισσότερα από 2000 άτομα έχουν λάβει τηλεφωνική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2021 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή μέχρι σήμερα και περίπου 400 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω email ή webchat στο πλαίσιο λειτουργίας της.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΗΣ ΠΡΟΕ∆ΡΟΥ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ HΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Όλοι γνωρίζουµε πόσο οδυνηρή για τους πάσχοντες αλλά και για τους οικείους τους είναι µια πάθηση, όπως το Αλτσχάιµερ. Πόσο δύσκολα βιώνουν την καθηµερινότητά τους τα άτοµα µε άνοια και πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωµατικά µπορεί να γίνει η φροντίδα τους. Ξέρουµε πόσο µόνος και αποπροσανατολισµένος αισθάνεται ο ασθενής, όταν αδυνατεί να εκφραστεί, να εκτελέσει στοιχειώδεις λειτουργίες, να αναγνωρίσει ακόµη και τον εαυτό του – και πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο είναι το έργο εκείνων, που φροντίζουν έναν τέτοιο ασθενή. Γι’ αυτό και θεωρώ ύψιστης σηµασίας την προσπάθεια, που καταβάλλεται από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για τη στήριξη των πασχόντων, µε τη δηµιουργία των µονάδων ηµερήσιας θεραπευτικής φροντίδας, των Κέντρων Ηµέρας· για την εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών των ατόµων µε άνοια· και κυρίως για την βοήθεια στο πλαίσιο του σπιτιού, που προσφέρει το πρόγραµµα «Φροντίδα στο Σπίτι». Οι φροντιστές των ατόµων µε άνοια έχουν να αντιµετωπίσουν µακρύ και δύσκολο δρόµο στο έργο τους, ένα έργο που θα το χαρακτήριζα σισύφειο, αν δεν µε απέτρεπε η πνοή ελπίδας και αισιοδοξίας που διαπερνά τις πρωτοβουλίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Χαιρετίζω ένθερµα την πρωτοβουλία της Εταιρείας να οργανώσει αυτή τη διαδικτυακή συζήτηση µεταξύ φροντιστών ατόµων µε άνοια και εξειδικευµένων επαγγελµατιών υγείας και την συγχαίρω για το πολυδιάστατο έργο της, τη µέριµνα για τους ασθενείς και τους οικείους τους και την ανθρωπιά, που χαρακτηρίζει τις δραστηριότητές της. Η ενηµέρωση, η συνεχής στήριξη των πασχόντων, η ψυχοκοινωνική ενίσχυση του φροντιστή και η βοήθεια, που του παρέχεται στη διαχείριση κρίσεων, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας µας µπροστά σε ένα πρόβληµα, που βαίνει οξυνόµενο τα τελευταία χρόνια, είναι ο µόνος τρόπος να αντιµετωπιστεί η νόσος και οι επιπτώσεις της στο οικογενειακό περιβάλλον, σε µια περίοδο που η πανδηµία καθιστά ακόµη πιο επαχθείς τις συνθήκες συνύπαρξης των ασθενών µε τους οικείους τους. Εύχοµαι να συνεχίσετε δυναµικά να προσφέρετε ανακούφιση στους ασθενείς και πολύπλευρη βοήθεια τους φροντιστές τους. Με τη συνεχή παρουσία σας στο πλευρό τους, επιτελείτε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό, κοινωνικό έργο.

COVID-19 KAI ANOIA

Συνολικά 339 φροντιστές ατόμων με άνοια απάντησαν σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης των ατόμων που φροντίζουν, εξαιτίας της μακράς απομόνωσης και την επιβάρυνση, που βιώνουν οι ίδιοι στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Scroll to top