Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2011

small logo

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει τον μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο Αλτσχάιμερ, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

14/9/2011, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, 12:00

Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα ενίσχυσης νοητικών λειτουργιών SOCIABLE σε συνεργασία με τη SingularLogic. Στη Συνέντευξη παίρνουν μέρος: κ. Αντώνης Βουκλαρής, Εμπορικός Διευθυντής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, η κα Παρασκευή Σακκά, Διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης του ΥΓΕΙΑ και Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, ο κ. Περικλής Αργυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Enterprise Division της SigularLogic και η κα Εύα Στάμου, Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου Κηφισιάς.

21/9/2011, Hilton, 13:00

Συνέντευξη Τύπου για το σκοπό του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ. Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης – Νοσοκομείο Υγεία και ο κ. Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισαν ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ περιλαμβάνει πρόληψη σε τρεις κ ατευθύνσεις: τη φαρμακευτική αγωγή, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για τους ασθενείς και τέλος την εκπαίδευση και την στήριξη των φροντιστών και των οικογενειών τους. Τέλος, ο κ. Αντώνης Μούγιας, ψυχίατρος, μέλος του Δ. Σ. της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Νέστωρ» και ο ηθοποιός κ. Στέλιος Μάινας παρουσίασαν τρία τηλεοπτικά μηνύματα, τα οποία ετοίμασαν για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ενόψει της παγκόσμιας Ημέρας νόσου Alzheimer 2011.

21/9/2011, Δημαρχείο Αμαρουσίου, 18:00

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Δημαρχείο με θέμα «Νόσος Αλτσχάιμερ, η πρόκληση του 21ου αιώνα». Στην ομιλία του ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Αμαρουσίου πριν ένα χρόνο, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, με τη δημιουργία υποστηρικτικής δομής για την πρόληψη, αλλά και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από τη νόσο. Το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων με νόσο Alzheimer Δήμου Αμαρουσίου είναι η μοναδική δομή για άτομα με άνοια που λειτουργεί στα Βόρεια Προάστια.. Η πρόεδρος της Εταιρείας μας Δρ. Π. Σακκά μίλησε για τους παράγοντες πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ η υπεύθυνη του προγράμματος Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια, κ. Ελένη Μαργιώτη, ψυχολόγος, παρουσίασε τις δομές και τις υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους στην Ελλάδα. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τεστ μνήμης σε περίπου 50 άτομα, άνω των 60 ετών.

Κυριακή 25/9/11, Πλατεία Συντάγματος, 10:00

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα “Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα – βήμα”. Η συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών, φίλων της Εταιρείας μας, ΚΑΠΗ, αντιπροσωπειών από άλλες ΜΚΟ ήταν μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη χρονιά. Την πορεία συνόδευσε η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων μέχρι τον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Κυριόπουλος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης. Εκ μέρους του περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρού ήταν παρούσα η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αικ. Αναγνώστου.

Κυριακή 25/9/11, Ζάππειο Μέγαρο, 11:00-18:00

Η συμμετοχή στην Ημερίδα μας που ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού και περιέλαβε τις εξής δραστηριότητες:

  • Τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών (Πήραν μέρος περίπο υ 300 άτομα)
  • Συνάντηση με τον ειδικό: Ερωτήσεις από το κοινό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας για την νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας
  • Ομάδες φυσικής άσκησης: Γυμναστές έδιναν οδηγίες για προγράμματα γυμναστικής κατάλληλα για άτομα της τρίτης ηλικίας ως μέσο πρόληψης της άνοιας
  • Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με οθόνες αφής (πρόγραμμα SOCIABLE). Οι συμμετέχοντες διασκέδασαν και ταυτόχρονα εξασκήθηκαν με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας σε πιλοτικά προγράμματα για νοητική εξάσκηση και ενδυνάμωση.
  • Μέτρηση αγγειακών παραγόντων κινδύνου (σάκχαρο, πίεση)
  • Προβολή και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με την άνοια για τους φροντιστές, το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες υγείας

Την Ημερίδα παρακολούθησαν 3.000 άτομα

Scroll to top