Υπηρεσίες για φροντιστές ατόμων με άνοια

small logo

Υπηρεσίες για φροντιστές ατόμων με άνοια

  • Πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τους φροντιστές των ατόμων με άνοια;

To Φορτίο των Φροντιστών

Αν και ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο οι κοινωνίες όσο και οι οικογένειες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ασθενείς με άνοια φροντίζονται στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, η οικογένεια διατηρεί την ευθύνη της φροντίδας των ασθενών ακόμη και όταν υπάρχουν επαγγελματίες βοηθοί ή οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ιδρύματα. Έτσι, η νόσος δεν πλήττει μόνο τον ασθενή αλλά όλη την οικογένεια που πάσχει μαζί του.

Ο όρος Φορτίο των Φροντιστών έχει επικρατήσει διεθνώς για να περιγράψει την επιβάρυνση – σωματική, συναισθηματική ή οικονομική – των φροντιστών ατόμων που πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα που προκαλεί αναπηρία. Πρόκειται για ένα βαρύ και πολύπλευρο ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο, με την ψυχική επιβάρυνση σαφώς πιο σημαντική και εξατομικευμένη.

Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ατόμων με άνοια επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές & επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

Πρακτικά έχει διαπιστωθεί ότι οι φροντιστές ατόμων με άνοια εμφανίζουν υψηλές βαθμολογίες σε κλίμακες άγχους-κατάθλιψης, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα χρόνιων παθήσεων (υπέρταση, αρθρίτιδες, παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, κ.α.) και εισαγωγής στο νοσοκομείο, και κάνουν εντυπωσιακά μεγαλύτερη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σε κοινωνικό επίπεδο οι επιπτώσεις αφορούν στη χαλάρωση σχέσεων και δεσμών, αφού περιορίζονται οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας λόγω έλλειψης χρόνου. Η οικονομική διάσταση του θέματος είναι πιο επιβαρυντική όταν δεν υπάρχουν επαρκείς εξειδικευμένες δομές και υπηρεσίες πρόνοιας και περίθαλψης, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, και έτσι οι φροντιστές υποχρεώνονται να συμμετέχουν στις δαπάνες για φαρμακευτική, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ατόμων με άνοια όλων των σταδίων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 250.000 άτομα που πάσχουν από άνοια και 350.000 άτομα από Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της νόσου Alzheimer ). Σε κάθε άτομο που νοσεί, αντιστοιχούν τουλάχιστον 2-3 άνθρωποι που φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη των αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του. Συνήθως οι φροντιστές είναι μέλη της οικογένειας, στη συντριπτική πλειονότητα γυναίκες, και είναι εντελώς απροετοίμαστοι για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν.

Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της άνοιας. Με έντονο το αίσθημα ευθύνης, η Εταιρία Αlzheimer Αθηνών, εκτός από την προσφορά μη φαρμακευτικών θεραπειών σε άτομα με άνοια, συμβάλλει έμπρακτα στο πρόβλημα, παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη σε φροντιστές για την ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτεί ο ρόλος τους και για ανακούφιση από το δύσκολο έργο τους.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια φροντιστών

Η Εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει σεμινάρια για φροντιστές 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Τα σεμινάρια αποτελούνται από 8 δίωρες συναντήσεις, μία κάθε εβδομάδα, και δίνουν τη δυνατότητα στους φροντιστές να:

  • καταρτιστούν σε θέματα σχετικά με την άνοια, όπως τα συμπτώματα και η εξέλιξη της νόσου, πρακτικά θέματα για την καθημερινή φροντίδα των ατόμων με άνοια, νομικά και κοινωνικά θέματα κ.α.
  • εκπαιδευθούν στη διαχείριση του ψυχικού φορτίου που προκαλεί στην οικογένεια η νόσος
  • μοιραστούν τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους με άλλους φροντιστές
  • ενημερωθούν για τα προγράμματα λειτουργίας των Κέντρων Ημέρας και γενικότερα για τις δράσεις της Εταιρίας.

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στο τηλέφωνο: 210-7013271, εργάσιμες μέρες και ώρες, και μέσω e-mail στο: info@alzheimerathens.gr.

Ψυχοεκπαίδευση Φροντιστών
Τα προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης φροντιστών έχουν τρεις στόχους: την εκπαίδευση στην άνοια, την απόκτηση δεξιοτήτων στη φροντίδα και τη διαχείριση συναισθημάτων.
Οι ομάδες ψυχοεκπαίδευσης αποτελούνται από 8 έως 12 άτομα και η διάρκεια των συναντήσεων κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες.
Η δήλωση συμμετοχής γίνεται τηλεφωνικά, στο 210-7013271, εργάσιμες μέρες και ώρες και μέσω e-mail στο: info@alzheimerathens.gr.

Ιατρείο Ψυχιατρικής Υποστήριξης Φροντιστών
Η ψυχολογική επιβάρυνση των φροντιστών οδηγεί συχνά σε σωματικά συμπτώματα και σε αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, κάνουν αυξημένη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από κλινική κατάθλιψη.
Η Εταιρία Alzheimer Αθηνών, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει το ψυχολογικό φορτίο των φροντιστών, λειτουργεί στα Κέντρα Ημέρας στο Παγκράτι και στην Πανόρμου Ιατρείο ψυχιατρικής υποστήριξης φροντιστών.
Για ραντεβού επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 210 7013271(Παγκράτι) και 210 6424228(Πανόρμου), εργάσιμες μέρες και ώρες.

Υποστήριξη ατόμων με άνοια πρώιμης έναρξης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με άνοια πρώιμης έναρξης είναι πολύπλοκα και πιο δύσκολα από αυτά που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα μέλη των οικογενειών τους χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και συστηματική καθοδήγηση. Η υπηρεσία υποστήριξης ατόμων με άνοια πρώιμης έναρξης περιλαμβάνει: αξιολόγηση με ειδικές ψυχομετρικές δοκιμασίες, εντατική νοητική ενδυνάμωση και συμβουλευτική φροντιστών.
Υπεύθυνη: Εύα Ντανάση, Ψυχολόγος.
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στo τηλέφωνo: 210 6424228, ώρες 9:00-15:00.

Scroll to top