Τα νέα μας

ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ 2020

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020: ΗΜΕΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ατόμων με άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Γιατί φροντίδα δεν είναι να γίνεσαι κομμάτια.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περίπου 200.000 άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.  Στο καθένα από αυτά αντιστοιχούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι –συνεπώς 400.000- που  φροντίζουν σε τακτική βάση για την κάλυψη την αναγκών του, για την άνετη, ασφαλή και με αξιοπρέπεια διαβίωσή του. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως μέλη της οικογένειας – στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες – εντελώς απροετοίμαστα για το δύσκολο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν, αφού οι αυξημένες απαιτήσεις της φροντίδας έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιβάρυνσή τους, γνωστή και ως «φορτίο των φροντιστών».

Η αναγνώριση και η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Για πάνω από 15 χρόνια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με σεβασμό, υπευθυνότητα και συνέπεια συμπαραστέκεται έμπρακτα -με σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών- στους φροντιστές ατόμων με άνοια, ενισχύοντας τις δεξιότητες που απαιτεί ο δύσκολος ρόλος τους και προσφέροντας ανακούφιση στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Η Ημέρα Φροντιστή είναι ένας θεσμός που έχει καθιερώσει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι φροντιστές ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, μια ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά σε εκείνους και αποσκοπεί στην ενημέρωση και την ανακούφισή τους.

Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Ακαδημίας 42) σε δύο ίδιους κύκλους, 10:00-13:00 και 14:00-17:00.  Κάθε κύκλος θα ξεκινήσει με διάλεξη για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ από την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών δρ. Παρασκευή Σακκά, ενώ ο Κωστής Προύκας, ψυχολόγος δρ Γεροντολογίας θα μιλήσει για τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινής φροντίδας και τρόπους επικοινωνίας με το άτομο που φροντίζετε.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες, τις οποίες θα συντονίζουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουν σε πιο προσωπικό επίπεδο τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας χωριστά στην καθημερινότητα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο  210 7013271.Scroll to top