Τα νέα μας

Μemory Walk 2022. Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το 2022, συμπλήρωσε 20 χρόνια έμπρακτης προσφοράς στα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Εταιρείας σήμερα είναι η λειτουργία 5 Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια σε περιοχές της Αττικής και 94 Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το πρόγραμμα Φροντίδα στο Σπίτι για Άτομα με Άνοια, η λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μιλώντας με αριθμούς, περισσότερα από 110.000 άτομα με άνοια και οι φροντιστές τους έχουν λάβει υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, 11.000 οικογένειες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον φροντίδας, ενώ 55.000 άτομα έχουν εξεταστεί στα Ιατρεία Μνήμης της Εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια. Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022,η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αλτσχάιμερ (Hellenic Initiative Against Alzheimer’s Disease /HIAAD) πραγματοποίησε εκδήλωση ευαισθητοποίησης – Memory Walk, με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα υποστήριξης των συνανθρώπων μας με άνοια και των φροντιστών τους.

Τα πλακάτ στην πλατεία Συντάγματος έγραφαν: «Δεν ξεχνάμε όσους ξεχνούν», «Άνοια: Προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», «Χάνεις τη μνήμη, όχι τα δικαιώματα σου». Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, στο πλαίσιο των διεθνών εορτασμών για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer Σεπτέμβρη 2022 και των 20ών γενεθλίων της, οργάνωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου μια συμβολική πορεία- Memory Walk·  δυναμώνοντας τη φωνή διεκδίκησης προς έναν αξιοπρεπή βίο για τους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.  

Από την πλατεία Συντάγματος έως το Ζάππειο Μέγαρο, πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας – βρέφη, παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους – συνέστησαν τον ανθρώπινο χάρτη όλων όσων επηρεάζονται (λιγότερο ή περισσότερο) από τη νόσο: Παιδιά – φροντιστές, φροντιστές – σύντροφοι, εγγόνια πασχόντων, οικείοι και φίλοι.  

Τα βήματα τους ιχνηλατούσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Επικεφαλής η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά μαζί με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον βουλευτή ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Μεταξά και Χαρά Καφαντάρη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό και τον καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμο. 

Η πορεία μετατράπηκε σε γιορτή, όταν στον κήπο του Ζαππείου Μεγάρου ο Στέφανος Κορκολής στο πιάνο, με τη Σοφία Μανουσάκη στην ερμηνεία, παρουσίασαν σπουδαίες συνθέσεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ξυπνώντας ευχάριστες αναμνήσεις στο κοινό – και ειδικά στους ασθενείς με άνοια που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Στη σκηνή ανέβηκε και η ηθοποιός, παρουσιάστρια Δανάη Μπάρκα, τιμώντας της ‘θητεία’ της ως φροντίστρια της αγαπημένης της γιαγιάς.  

Πριν τη συναυλία, στη διάρκεια σύντομων χαιρετισμών, κατέφθαναν χαρμόσυνα νέα για την κοινότητα των πασχόντων: Η επεξεργασία θέσπισης επιδομάτων για τους ακούραστους φροντιστές, η δημιουργία νέων δομών Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων εντός της επόμενης διετίας με την συμβολή του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής, οι ενέργειες στήριξης από το Δήμο Αθηναίων που έρχονται άμεσα καθώς και η πάγια υπενθύμιση για την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. 

Ο προαύλιος χώρος του Ζαππείου κατακλείστηκε από την ομάδα, τα μέλη, τους φίλους και ωφελούμενους των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και εξελίχθηκε σε μια σπουδαία δυνατότητα προβολής ώστε το πρόβλημα της άνοιας, να καταστεί ορατό. Να βγει από τα σπίτια της αδιάκοπης φροντίδας και να εκτεθεί στο κοινό βλέμμα. Άλλωστε, η άνοια και η νόσος Alzheimer μας αφορούν όλους – τώρα ή στο μέλλον.  

Οι αγώνες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών καθρεφτίστηκαν στα πρόσωπα των εκατοντάδων που περπάτησαν μαζί μας. Στο πρόσωπο της γυναίκας με άνοια πρώιμης έναρξης που χαμογέλασε στο άγγιγμα μιας άγνωστης, στην ανάγκη του ηλικιωμένου φροντιστή να κρατήσει ψηλά ένα πλακάτ «για να το βλέπουν όλοι», στην στιγμιαία χαρά ενός πάσχοντα με προχωρημένη άνοια να κινήσει ρυθμικά τα πόδια του στους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι όλοι εκείνοι που «δεν ξεχνάμε, όταν ξεχνούν».  

#memorywalk2022#worldalzheimersday2022#alzheimerathens Scroll to top