Τα νέα μας

1102. Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια. Απέναντι στην άνοια, έχουμε όλοι την ίδια γραμμή.

Μάιος 2021

Η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021 κατά την περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας Covid-19 όπου η ανάγκη για επικοινωνία ήταν επιτακτική. Την περίοδο αυτή σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όλες σχεδόν οι δια ζώσης υπηρεσίες των Κέντρων Ημέρας ανεστάλησαν, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος παροχής τους. Η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 σε συνδυασμό με την έναρξη πολλών διαδικτυακών υπηρεσιών για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους από τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ήρθε να συμπληρώσει αυτή την ανάγκη.


Από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της, η Γραμμή δέχτηκε 98 αιτήματα, 75 τηλεφωνικές κλήσεις, 14 e-mail, και 9 web chat, τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Μάρτιο τα αιτήματα σχεδόν πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 494. Περισσότερα από 2000 άτομα έχουν λάβει τηλεφωνική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2021 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή μέχρι σήμερα και περίπου 400 άτομα έχουν εξυπηρετηθεί μέσω email ή webchat στο πλαίσιο λειτουργίας της.

Μέσα από τις κλήσεις που δεχτήκαμε, ανακαλύψαμε τη μεγάλη ανάγκη για καθοδήγηση που έχουν οι συγγενείς και οι φίλοι των ατόμων που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν σε ποια ειδικότητα ιατρού να απευθυνθούν, ποιες δομές υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή τους και πώς μπορούν να παροτρύνουν τον άνθρωπό τους να εξεταστεί. Ο αριθμός φροντιστών και συγγενών ατόμων με άνοια που απευθύνονται στο 1102 καθημερινά είναι πολύ μεγάλος και αποτελεί την πλειοψηφία των κλήσεων.


Η πανδημία, όπως είναι ήδη γνωστό, δυσκολεύει την καθημερινότητα των φροντιστών ατόμων με άνοια, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την πληθώρα αιτημάτων για συμβουλές διαχείρισης του εγκλεισμού, συμβουλές για δημιουργική απασχόληση και δραστηριοποίηση των ατόμων με άνοια μέσα στο σπίτι, ακόμη και για βοήθεια στη μετακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα.


Μεγάλο ποσοστό των ατόμων που καλούν στο 1102, αναζητούν δημόσιες στεγαστικές δομές, συμβουλές για την εύρεση έμμισθων φροντιστών και πληροφορίες για επιδόματα. Παρατηρείται λοιπόν για ακόμη μια φορά πως η ανάγκη δημιουργίας δημόσιων δομών φιλοξενίας ατόμων με άνοια και οικονομικής βοήθειας των οικογενειών τους είναι μεγάλη και επιτακτική.


Εκτός από τους φροντιστές ατόμων με άνοια, στη Γραμμή απευθύνονται και πολλά άτομα που αντιλαμβάνονται δυσκολίες στην μνήμη και στην καθημερινότητά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι κλήσεις που αφορούσαν την πρόληψη, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα για τους ηλικιωμένους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και μεριμνούν για την καλή τους υγεία.


Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσω της Γραμμής Βοήθειας, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας ή περιοχών που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια, έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να ενημερωθούν και να καθοδηγηθούν κατάλληλα. Από τα συνολικά 612 αιτήματα που λάβαμε εκτός Αττικής μέχρι τα μέσα Μαΐου 2021, γίνεται αντιληπτή η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας επιπλέον δομών και υπηρεσιών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων είναι άτομα άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο και ενημερώθηκαν για τη Γραμμή Βοήθειας μέσω τηλεόρασης, εφημερίδας ή ραδιοφώνου. Συνεπώς η τηλεφωνική παροχή βοήθειας εξακολουθεί να είναι σημαντική παρά την ύπαρξη των διαθέσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών.


Σε ποσοστό 30%, οι καλούντες ήταν επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές, που απευθύνθηκαν στο 1102 για να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και για τις διαθέσιμες
υπηρεσίες και δομές για την άνοια στην Ελλάδα. Κάνοντας λοιπόν έναν απολογισμό, αυτούς τους 4 πρώτους μήνες λειτουργίας της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια, τα περισσότερα από τα αιτήματα αφορούν:
• άπαξ συμβουλευτική καθοδήγηση προς φροντιστές σχετικά με την διαχείριση καθημερινών θεμάτων που προκύπτουν από την φροντίδα των ατόμων με άνοια
• ενημέρωση για τις διαθέσιμες υπηρεσίες για την άνοια σε όλη την Ελλάδα
• ιατρικές και νοσηλευτικές συμβουλές
• κατ’ οίκον υπηρεσίες
• ενημέρωση για την επιδοματική πολιτική και τα νομικά ζητήματα
• απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 και την άνοια
• πληροφορίες για την εύρεση στεγαστικών δομών και έμμισθων φροντιστών

Αυτή η καταγραφή αναγκών μας βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της Γραμμής Βοήθειας αλλά και στον σχεδιασμό προγραμμάτων παροχής φροντίδας στα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους.

Αντιγόνη Λεοντή
ΨυχολόγοςScroll to top