Τα νέα μας

Εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, η πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, παρουσία της Υφυπουργού κας Κατερίνας Παπακώστα και της προϊσταμένης της Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας κας Φωτεινή Κουλούρη, της αντιπροέδρου της Alzheimer Europe Iva Holmerova, εκπροσώπου της Alzheimer Disease International κας Αναστασίας Ψωμά, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων (Βασίλης Κυριακάκης από το ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Ρεπούση από τη ΔΗΜΑΡ, Θάνος Τζήμερος από τη Δημιουργία Ξανά κ.ά.), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας (Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός), ιατρών, ασθενών με άνοια και των φροντιστών τους, εθελοντών, μελών και φίλων της Εταιρείας.

Η υφυπουργός κα Κατερίνα Παπακώστα αναγνωρίζοντας τις τραγικές επιπτώσεις της νόσου στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε σύντομα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια να γίνει πραγματικότητα.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας κα Φωτεινή Κουλούρη στο χαιρετισμό της αναγνώρισε την ανεπάρκεια των δομών για τους ανοϊκούς ασθενείς στη χώρα μας  και τόνισε ότι η κοινωνική μέριμνα για τους ηλικιωμένους είναι ένδειξη πολιτισμού της κοινωνίας και της πολιτείας.

Η εισαγωγή της εκδήλωσης έγινε με ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο, που ζωντάνεψε στα μάτια των θεατών τη δύσκολη αλλά και συγκινητική καθημερινότητα των  ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Η ιδέα προέκυψε από την παρακολούθηση των θεραπευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Ημέρας για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ στο Παγκράτι (Δημιουργία: Δημήτρης Φραγκιόγλου – Δημήτρης Βέργαδος, Ερμηνείες: Ειρήνη Ιγγλέση – Γιάννης Θωμάς.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Εταιρείας κα Παρασκευή Σακκά παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τόνισε τις ιατρικές και κοινωνικές παραμέτρους, ενώ ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλοςστην παρουσίασή του για τις οικονομικές διαστάσεις της Άνοιας ανέφερε ότι «στη χώρα μας το κόστος της Άνοιας ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια € ετησίως και το ποσό αυτό αναμένεται να ανέλθει στην επόμενη δεκαετία σε 6 δισεκατομμύρια €, μεγέθη τα οποία βαρύνουν τα συστήματα υγείας αλλά και γενικότερα τις οικονομίες των κρατών, πρωτίστως όμως τα νοικοκυριά«.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Παλιγγίνης, οποίος περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την εμπειρία του ως φροντιστής της συζύγου του Heli.

Στη συνέχεια κοινό και δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απορίες και τα ερωτήματά τους σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Στο πλήθος και το εύρος των ερωτημάτων απαντούσαν οι Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος,  Κωστής Προύσκας, ψυχολόγος – γεροντολόγος, Σπύρος Ευθυμιόπουλος, καθηγητής μοριακής βιολογίας, Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ατόμου με Άνοια και Γεώργιος Παλιγγίνης, σύντροφος-φροντιστής ατόμου με Άνοια.

Την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα Μαρία Νικόλτσιου, ενώ τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης.

Πρόγραμμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσιάσεις


 

Με την ευγενική χορηγίαΑφήστε μια απάντηση

Scroll to top