Τα νέα μας

Επιδημιολογική μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η πρώτη επιδημιολογική μελέτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Με τη γήρανση του πληθυσμού η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ (με διαφορά της συχνότερης αιτίας άνοιας) αυξάνεται ραγδαία.

Στην Ελλάδα, η συχνότητα της Νόσου Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα είναι άγνωστη, λόγω απουσίας σχετικών  μελετών. Ανάγοντας στον ελληνικό πληθυσμό δεδομένα άλλων χωρών, σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να  υπάρχουν 150.000-200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, με πρόβλεψη για αριθμό άνω των 500.000 το  2050. Εκτός από την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της ασθένειας, το ετήσιο οικονομικό κόστος  φροντίδας για τους ασθενείς αυτούς υπερβαίνει τα 40.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αναπτυγμένα κράτη, στη χώρα μας υπάρχει σχεδόν πλήρης απουσία όχι  μόνο δεδομένων, αλλά και κάθε είδους σχεδιασμού σχετικά με τη σύγχρονη αυτή επιδημία.Για το λόγο  αυτό έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη με σκοπό να συγκεντρώσουμε δεδομένα και  να  καταγράψουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη συχνότητα της Νόσου Αλτσχάιμερ, των λοιπών  ανοιών, της Ήπιας Νοητικής Έκπτωσης και άλλων σχετιζόμενων νευρολογικών ασθενειών (Αγγειακά  Εγκεφαλικά, Τρόμος, νόσος Πάρκινσον κλπ).

Ταυτόχρονα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με  σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο αυτό δεν έχει ποτέ διερευνηθεί στον  Ελληνικό πληθυσμό. Στη μελέτη αυτή στοχεύουμε επιπλέον να μελετήσουμε την επίδραση των  διατροφικών συνηθειών αλλά και άλλων πιθανών προστατευτικών παραγόντων – παραγόντων κινδύνου για  τη νόσο Αλτσχάιμερ  και άλλες συνοδές νευρολογικές παθήσεις.Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζεται εξονυχιστικά  από Νευρολόγους, Νευροψυχολόγους  και άλλους επαγγελματίες υγείας ένα τυχαίο δείγμα κατοίκων της περιοχής του Αμαρουσίου, 65 ετών και άνω. Η μελέτη αυτή  διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αιγινήτειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου  Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών (Αρ. Πρωτ. 24 / 18-2-2013- Διαδίκτυο Διαύγεια – ΑΔΑ:  ΒΕΥ846Ψ8Ν2-32Π.

Η μελέτη αυτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη συνδρομή του Δήμου Αμαρουσίου, τον οποίο και  ευχαριστούμε.Συνολικά, φιλοδοξούμε ότι η μελέτη αυτή θα δώσει στο Ελληνικό Κράτος τα δεδομένα για τον ιατρικό, κοινωνικό και  οικονομικό σχεδιασμό σχετικά με την επιδημία του 21 αι. που είναι η  νόσος Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές.

ΚΥΡΙΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ:

Νίκος Σκαρμέας, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας, ΕΚΠΑ, Columbia University, New York, USA

Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος Εταιρείας AlzheimerΑθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Διευθύντρια Ιατρείου μνήμης – Νοσοκομείο ΥγείαΑφήστε μια απάντηση

Scroll to top