Τα νέα μας

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Tο πλέον σημαντικό γεγονός των τελευταίων μηνών για τους ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους, για όλους εμάς, είναι η συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΄Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το Υπουργείο Υγείας στις 7/11/2013 συγκρότησε την ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΄Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την οποία αποτελούν οι εξής:

1) Παρασκευή Σακκά, MD, PhD, Νευρολόγος –Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Νοσοκομείο Υγεία, ως πρόεδρος της ομάδας εργασίας

2)Αντώνης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο, John’s Hopkins Medical School, Division of Geriatric Psychiatry and Neuropsychiatry, ως μέλος

3) Νίκος Σκαρμέας, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ως μέλος

4) Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ως μέλος

5) Παναγιώτης Βιδάλης, Νομικός, Ελληνική Επιτροπή Βιοηθικής, ως μέλος

6) Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος, φροντιστής ατόμου με άνοια, ως μέλος

7) Φωτεινή Κουλούρη, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως μέλος

8) Παναγιώτα Μακροδημήτρη, Υπάλληλος στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως γραμματέας

Οι εργασίες της ομάδας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και το παραγόμενο έργο είναι σημαντικό και με προοπτικές. Όμως θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Πολιτεία και σε όλους γιατί το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν αποτελεί απλώς ένα φιλόδοξο εγχείρημα αλλά αδήριτη αναγκαιότητα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η εξέλιξη της νόσου και η μετάβαση προς τα βαρύτερα στάδια αυξάνει σημαντικά το κόστος της και επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Επομένως κρίνεται αναγκαία η αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά της στάδια και η κατά το δυνατό επιβράδυνση της εξέλιξής της. Για να το επιτύχουμε αυτό  χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και καλύτερη κατάρτιση και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας με επιθυμητό στόχο την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή, τη συνεργασία και το σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων – επιστημονικών, κοινωνικών, οικονομικών – του τόπου, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική δέσμευση από την Πολιτεία για τη συνολική αντιμετώπιση της νόσου η οποία περιλαμβάνει τομείς από την πρόληψη έως και τα τελικά στάδια της νόσου.

 Αφήστε μια απάντηση

Scroll to top