Φροντίζουμε αυτούς που φροντίζουν

small logo

frontizoume

Φροντίζουμε αυτούς που φροντίζουν

Καινοτόμο πρόγραμμα φροντίδας κατ’ οίκον που έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών ατόμων με άνοια.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, υλοποιεί το πρόγραμμα «Φροντίζουμε αυτούς που Φροντίζουν». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η υποστήριξη και η εκπαίδευση των οικογενειακών φροντιστών ατόμων με άνοια κατ’ οίκον. Απευθύνεται σε φροντιστές ατόμων με άνοια που λόγω βαρύτητας της άνοιας ή άλλων προβλημάτων της οικογένειας δυσκολεύονται να μετακινηθούν και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει τους φροντιστές να διαχειρίζονται επαρκώς τις προκλήσεις και τα προβλήματα με τα οποία συνδέεται η άνοια, τους βοηθά να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους και τους ενδυναμώνει ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη συναισθηματική και σωματική καταπόνησή τους. Παράλληλα παρέχεται ιατρική εξέταση και νευροψυχολογική αξιολόγηση στα άτομα με άνοια δημιουργώντας έτσι ένα εξειδικευμένο πλάνο φροντίδας.

Το πρόγραμμα «Φροντίζουμε αυτούς που Φροντίζουν» ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Εξυπηρέτησε περισσότερες από 120 οικογένειες (ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 100 οικογενειών) δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος που διαμένουν κυρίως στη Δυτική Αττική, όπου υπάρχει έλλειψη σε ανάλογες υπηρεσίες.

Η ομάδα του προγράμματος ήταν πολυκλαδική και περιλάμβανε ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτή και γυμναστή. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα εισήγαγε το θεσμό του «μέντορα» κάθε οικογένειας που συμμετείχε. Ο «μέντορας» ήταν ένας επαγγελματίας υγείας από την ομάδα, υπεύθυνος του συνολικού πλάνου φροντίδας κάθε οικογένειας και διαθέσιμος τηλεφωνικά καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος για τα μέλη της οικογένειας.

Ο νοσηλευτής εκπαίδευσε τους φροντιστές σε θέματα υγιεινής, πρώτες βοήθειες, πρόληψη πτώσεων και τραυματισμών και τεχνικές κινητοποίησης. Ο γυμναστής του προγράμματος τους εκπαίδευσε σε τεχνικές χαλάρωσης και σε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Ο γιατρός και οι ψυχολόγοι του προγράμματος παρείχαν ψυχοθεραπευτική παρέμβαση στους φροντιστές με στόχο την βελτίωση της συναισθηματικής τους υγείας και της ποιότητας φροντίδας που παρέχουν στα άτομα με άνοια. Επιπλέον οργανώθηκαν δραστηριότητες αναψυχής και διασκέδασης αλλά και δραστηριότητες φροντίδας του εαυτού και καλωπισμού για τους φροντιστές.

Η επιλογή των οικογενειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Φροντίζουμε αυτούς που Φροντίζουν» έγινε μετά από εκτίμηση των αναγκών των οικογενειών και με τη βοήθεια των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων – με τις οποίες η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συνεργάζεται στενά εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της υπηρεσίας «Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια» που υλοποιεί με επιτυχία από το 2009.

Με την υποστήριξη:

Scroll to top
Παρακαλώ περιμένετε...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.