Τα νέα μας

Πρωτοποριακά προγράμματα των Κέντρων Ημέρας

Πρωτοποριακά προγράμματα των Κέντρων Ημέρας 2017-2018

Κέντρο Ημέρας Μετς

Σεμινάρια νοσηλευτικής φροντίδας για φροντιστές ατόμων με άνοια
Η κατανόηση της παθολογίας της Τρίτης Ηλικίας και των επιπλοκών που μπορεί να παρουσιάσουν οι άνθρωποι με άνοια βοηθά σημαντικά το έργο των φροντιστών, οι οποίοι συχνά αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν πολλές από τις καταστάσεις που προκύπτουν και εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον. Τα σεμινάρια αυτά έχουν στόχο ο φροντιστής να αποκτήσει γνώσεις για τις νοσηρότητες της Τρίτης Ηλικίας και βασικές δεξιότητες νοσηλευτικής διαχείρισής τους, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τόσο του ίδιου όσο και του ατόμου που φροντίζει. Τα σεμινάρια αυτά καλύπτουν 4 θεματικές ενότητες και πραγματοποιούνται σε ωριαίες εβδομαδιαίες συναντήσεις 4-5 ατόμων.

Ομάδα εμψύχωσης φροντιστών μέσω θεατρικής έκφρασης
Προτείνεται ένας εναλλακτικός, καλλιτεχνικός τρόπος αναγνώρισης, έκφρασης, και εκτόνωσης των συναισθημάτων και των εμπειριών που βιώνει ο φροντιστής. Είναι μία βιωματική προσέγγιση που χρησιμοποιεί στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού (θεάτρου, αυτοσχεδιασμού, παντομίμας, συγγραφής, μουσικής, ζωγραφικής) καθώς και τεχνικές χαλάρωσης. Στόχος είναι η επικοινωνία συναισθημάτων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ των φροντιστών, η αλληλεπίδραση με φαντασία, ευαισθησία και σεβασμό, η επαφή με τον ίδιο τους τον ψυχισμό και τελικά η αποφόρτιση. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως και διαρκούν δύο ώρες.

Κέντρο Ημέρας Πανόρμου
Ομάδα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας Φροντιστών
Κύριοι στόχοι της εικαστικής ψυχοθεραπείας είναι η υποστήριξη των φροντιστών και η ανακούφιση του ψυχολογικού τους φορτίου. Η ιδιαιτερότητα της εικαστικής ψυχοθεραπείας είναι ότι βασίζεται στη δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκτός από τη λεκτική επικοινωνία, χρησιμοποιεί ως μέσο επικοινωνίας την τέχνη και δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους.
Οι ομάδες πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας.

Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων
Επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Ημέρας Πανόρμου πραγματοποιούν ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης υγιών ηλικιωμένων. Οι ομάδες πραγματοποιούνται σε χώρο των Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά γίνονται 10-12 δίωρες συναντήσεις με στόχο την εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών και την ενημέρωση γύρω από την πρόληψη της άνοιας.

Κέντρο Ημέρας Μαρούσι
Ομάδα διαχείρισης του άγχους και βελτίωσης της διάθεσης
Το ομαδικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 60 με υποκειμενικές αιτιάσεις για προβλήματα μνήμης που έχουν προσέλθει στο Ιατρείο μνήμης, εμφανίζουν διαταραχή διάθεσης ή/και αγχώδεις διαταραχές και δεν παρουσιάζουν γνωστικά ελλείμματα. Σκοπός του ομαδικού προγράμματος βελτίωσης της διάθεσης είναι η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και η διαχείριση του άγχους μέσα από την εφαρμογή γνωσιακών τεχνικών (αναγνώριση δυσλειτουργικών σκέψεων και σύνδεση τους με τα αρνητικά συναισθήματα) και συμπεριφοριστικών τεχνικών (τεχνικές χαλάρωσης, πρόγραμμα συμπεριφορικής κινητοποίησης). Η ομάδα αποτελείται από 8-10 άτομα και συντονίζεται από εκπαιδευμένη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, ολοκληρώνεται σε 10 εβδομαδιαίες προγραμματισμένες συνεδρίες, διάρκειας 1 ,5 ώρας.

Ομάδα Γυμναστικής για Φροντιστές
Το ομαδικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε φροντιστές ατόμων με άνοια και πρόκειται για φυσιοθεραπευτική παρέμβαση με στόχο την αύξηση της μυϊκής ισχύος, τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, την επανεκπαίδευση της ισορροπίας και της βάδισης. Επιπλέον περιλαμβάνει ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης διπλού έργου μέσω της κίνησης.Scroll to top