Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2013

small logo

Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας ειδικευμένοι επιστήμονες πραγματοποίησαν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών. Επιπλέον οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας. Συνολικά εξετάστηκαν 1.260 άτομα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 8% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και ειδικότερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας . Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:• να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες• να προγραμματίσουν  τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων• να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους• να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας

 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο με θέμα: «Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των έμμισθων και οικογενειακών φροντιστών: Παρουσίαση του προγράμματος SET CARE- “Μάθηση εξ’ αποστάσεως στο πλαίσιο της κατ’ οίκον φροντίδας”. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα, Ώρες 10:00-16:00. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση των οικογενειακών και έμμισθων φροντιστών ηλικιωμένων ανθρώπων σε θέματα σχετικά με την άνοια και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Συμμετείχαν 150 άτομα και έκαναν αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα 50 φροντιστές.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «ALZHEIMER – ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ! – Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ», Ξενοδοχείο Hilton.Η πρόεδρος της Εταιρείας μας, Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, εστίασε στην ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η κα Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας – Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αφού αναφέρθηκε στην ετήσια αύξηση των κρουσμάτων της νόσου διεθνώς, σε συνδυασμό με την άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης, τόνισε ότι η άμεση ανακάλυψη νέων αποτελεσματικών θεραπειών αποτελεί, πλέον, αδήριτη ανάγκη.Ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Τάκης, μίλησε δημόσια για την προσωπική του εμπειρία, τονίζοντας τη σημασία της αποφυγής του στίγματος καθώς και την ανάγκη για άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφού άκουσε την παρουσίαση των οικονομοτεχνικών στοιχείων που αφορούν στην άνοια στη χώρα μας, μιλώντας για την πρωτοβουλία Alzheimer – Ώρα για δράση (http://www.alzheimer-drasi.gr/) και την αναγκαιότητα εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ είπε : «Έχουμε αποδεχθεί το αίτημα για τον ορισμό εθνικής επιτροπής, ώστε πρακτικά να είμαστε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι στην προσπάθειά σας. Είμαστε παρόντες, η πόρτα μου είναι ανοιχτή και αναμένουμε τις εισηγήσεις σας για παρεμβάσεις του Υπουργείου. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Η επιτροπή θα συγκροτηθεί μέσα στον Οκτώβριο με τη συμμετοχή ειδικών για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.  Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα της νόσου και τέλος ότι θα παραχωρηθεί χώρος για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

 

Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ενημερωθείτε!

Με την ευγενική χορηγία της

Scroll to top