Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ 2018

small logo

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Στις 23 Σεπτεµβρίου 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών «Άνοιξε το δρόμο» για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια

με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικής ηγεσίας στη συμβολική πορεία ευαισθητοποίησης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάϊμερ, από την πλατεία Συντάγματος προς το Ζάππειο.

Με κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης το «Είμαστε όλοι μια κοινότητα. Ας γίνουμε μια κοινότητα φιλική προς την άνοια».

Σύμφωνα µε στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον. Η καθημερινότητα για όλους αυτούς τους συμπολίτες µας είναι µία πορεία στο άγνωστο.

Κάθε άτομο που ζει με άνοια έχει:

* Το δικαίωμα πρόσβασης σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση.

* Το δικαίωμα σε προσωποκεντρική, συντονισμένη, ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου.

* Το δικαίωμα να ζει σε κοινότητες φιλικές προς την άνοια.

Κοινότητες Φιλικές προς την άνοια είναι κοινότητες στις οποίες τα άτοµα µε άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, ζουν όσον το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, αποτελούν ενεργά και χρήσιµα µέλη της κοινότητας, αντιµετωπίζονται από όλους µε σεβασµό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και έµπρακτη συµπαράσταση στις καθηµερινές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν. Η διασφάλιση ότι οι συµπολίτες µας µε άνοια έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση και σωστή αντιµετώπιση στη γειτονιά ή την περιοχή όπου ζουν, σε καταστήµατα εµπορικού χαρακτήρα, σε δηµόσιες υπηρεσίες, σε µέσα µαζικής µεταφοράς και χώρους αναψυχής, τους επιτρέπει να συνεχίσουν να ασκούν τα δικαιώµατά τους ως ενεργοί πολίτες για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα.

Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο ανθρώπους µε κάποια µορφή άνοιας δε νιώθει πλέον µέρος της κοινότητας στην οποία ζει – κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στα εµπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβληµάτων, αλλά στο συνδυασµό µε εµπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενηµέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδοµών για τη διευκόλυνση των συµπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωµάτων, κ.ο.κ.

Το 2017 ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας δηµοσίευσε το «Παγκόσµιο Σχέδιο Δράσης για την Άνοια», µε βασικούς στόχους τη βελτίωση της ζωής των ατόµων µε άνοια, των φροντιστών και των οικογενειών τους και τη µείωση του αντίκτυπου του προβλήµατος στις κοινότητες. Το πρώτο βήµα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή τη θέσπιση της άνοιας ως προτεραιότητα στη Δηµόσια Υγεία, έχει ήδη γίνει στην χώρα µας, µε την εκπόνηση και ψήφιση από την Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.

Το επόµενο σηµαντικό βήµα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συµµετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δηµιουργία κοινότητων φιλικών προς την άνοια, που αποτελεί βασικό στόχο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και το θέµα στο οποίο αφιερώθηκε σειρά από πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φετινού Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ.

Το Memory Walk που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών για το Μήνα Αλτσχάιμερ 2018.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Νευρολόγος  – Ψυχίατρος, Δρ. Παρασκευή Σακκά, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε άτομο με άνοια έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωποκεντρική, συντονισμένη και ποιοτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νόσου, αλλά και το δικαίωμα να ζει σε κοινότητες φιλικές προς την άνοια.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των ατόμων µε άνοια και των φροντιστών τους, καθώς και της μείωσης του αντίκτυπου της νόσου στις κοινότητες, πραγματοποιήθηκε με την ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια Νόσο Alzheimer, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται με τη δημιουργία Κέντρων και άλλων  υπηρεσιών και δομών για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο βήμα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή όλων μας. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια, που αποτελεί βασικό στόχο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια – Νόσο Alzheimer. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της άνοιας ως μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι η νόσος «αποτελεί τεράστιο βάρος στις οικογένειες των ατόμων με άνοια, το οποίο δεν μπορούν αντιμετωπίσουν μόνες τους. Πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα τους και πρωτίστως, η Πολιτεία. Εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε κάθε βήμα της, καθώς και την προσπάθεια των φροντιστών και των ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση δωρεάν και εύκολης πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τα άτομα με άνοια είναι πολύ σημαντική. Για αυτόν το λόγο, όλοι από κοινού θα πρέπει να στηρίξουμε τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και να μην ξεχνούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων με άνοια όσο το δυνατόν ευκολότερη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Χωρίς εθνικό σχεδιασμό δεν κάνουμε τίποτα στο χώρο της υγείας ακόμα περισσότερο στο θέμα της νόσου Alzheimer.  Αυτή τη στιγμή με τη συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών έχουν δημιουργηθεί 50 καινούργιες δομές για τα άτομα με άνοια. Στην Ελλάδα σημειώνεται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ατόμων με άνοια και νόσο Alzheimer, όπως και σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους ευεξίας και υγείας για τα άτομα τρίτης ηλικίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου για θέματα υγείας, Γιώργος  Μπεκιάρης, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού κ. Στάθης Ρεστέμης, καθώς και μέλη των ΚΑΠΗ από διαφορετικές περιοχές της Αττικής και των Κέντρων Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συγκεκριμένα, του Χρήστου Λάζου (βαρύτονος), της Λαμπρινής Καρτάλη (σοπράνο) και του Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Scroll to top