Τα νέα μας

Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια – Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας

Το 2018 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο Δρ. Παρασκευή Σακκά, ξεκίνησε το πρόγραμμα « Κοινότητες φιλικές προς την άνοια – Δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας». Βασισμένο σε ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, το πρόγραμμα οδήγησε στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια σε 94 Δήμους-μέλη του Δικτύου σε όλη την Ελλάδα.

Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, στεγάζονται σε υπάρχουσες δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημ. Ιατρεία) και στελεχώνονται από επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας των Δήμων. Με το καθεστώς αυτό εξασφαλίζεται ελαχιστοποίηση του κόστους και άμεση πρόσβαση στην ομάδα στόχο. Οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί αποτελούν σημεία αναφοράς ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τουςστον τόπο κατοικίας τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, Κέντρα Ημέρας Άνοιας και Κινητές Μονάδες, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού, ο  προσυμπτωματικός έλεγχος σχετικά με την πρόληψη της άνοιας, η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων των συνεργαζόμενων Δήμων μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως οι ασκήσεις μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κ.ά. παράλληλα με την ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα, καθώς και να υπάρξει εξοικονόμηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων του εκάστοτε Δήμου.

Οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων σε όλη την Ελλάδα που στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, εκπαιδεύονται με σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για μια ολοκληρωμένη επιμόρφωση σχετικά με την Άνοια. Στη συνέχεια συμπληρώνουν 30 ώρες πρακτική άσκηση στα Κέντρα Ημέρας για άτομα με άνοια των Εταιρειών Alzheimer στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με ημερίδες και σεμινάρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και στους Δήμους κατά περίπτωση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί 4 κύκλοι εκπαιδεύσεων, έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 280 επαγγελματίες υγείας και τον Οκτώβρη του 2023 θα πραγματοποιηθεί ο πέμπτος κύκλος εκπαίδευσης με 30 νέους συμμετέχοντες.

Έναρξη λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών στους Δήμους του ΕΔΔΥΠΠΥ (Ιανουάριος 2019)

Οι παρακάτω υπηρεσίες θα παρέχονται στο πλαίσιο των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημοτικά Ιατρεία) από τους εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας των δομών αυτών κατά τη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος:

1. Ευαισθητοποίηση και πρόληψη της Άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ για το ευρύ κοινό

2. Συμβουλευτική και Εκπαίδευση των φροντιστών, για την ελάφρυνση του φορτίου των οικογενειών

3. Ιατρείο Μνήμης

4. Υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας: Ομάδες μη φαρμακευτικών θεραπειών για άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, με άνοια Αρχικού, Μεσαίου Σταδίου – Ομάδες πρόληψης για υγιείς ηλικιωμένους

5. Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ. στην κοινότητα

Η εκπαίδευση θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σε τακτά χρονικά διαστήματα με ημερίδες και σεμινάρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και στους Δήμους κατά περίπτωση.

Εγκαινιάστηκαν οι πρώτοι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια στους Δήμους της Αττικής

Δήμος Μεταμόρφωσης

Κορίνθου 21, Γιάννης Φέρρας,  210 2831133

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Α΄ ΚΑΠΗ Πολυτεχνείου και Ελπίδος 12, Κατερίνα Πλάκα – 2132000274, Μαίρη Καραμπέτσου – 2102826924

Δήμος Φυλής

Αθηνών 31, Άνω Λιόσια, Μαρία Μπίρμπα ή Λαμπρινή Σιντόη, 2102487686

Δήμος Φιλαδέλφειας

Α΄ ΚΑΠΗ, Δεκελείας 154, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, 2102532047 (εσωτ. 310)

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Ήβης Αθανασιάδου 112 & Καλυψούς, Κανελλοπούλου Ελένη, 2109822789

Δήμος Νέας Σμύρνης

Δημοτικά Ιατρεία Νέας Σμύρνης (Αρτάκης 76-78), 213 2025941

Η Άνοια στο πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας (Σεπτέμβριος 2020)

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ, κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την πρόεδρο Δρ. Παρασκευή Σακκά, δημιουργήθηκαν σε 72 Δήμους-μέλη του Δικτύου, Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια ενώ εκπαιδεύτηκαν 175 επαγγελματίες υγείας.
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων μέσα από το πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας συμπεριέλαβε την άνοια ως 10η στη σειρά μετά το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτή, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη και του τραχήλου της μήτρας, καθώς και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του μελανώματος, της οστεοπόρωσης και της κατάθλιψης.

Τέλος, προστέθηκε στο λογισμικό η πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Τα ΚΕΠ Υγείας διαθέτουν ένα σύγχρονο λογισμικό για αυτά τα 11 νοσήματα και προβλέπει για κάθε ένα τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο βάσει των πρωτοκόλλων που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του πολίτη μέσα από ένα προσωπικό προφίλ (Ιατρικό Φάκελο). Το λογισμικό καταγράφει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ως φυσιολογικά ή ύποπτα και σύμφωνα με αυτά υπενθυμίζει αυτόματα στον πολίτη την επανεξέτασή τους.
Συγκεκριμένα για τη νόσο της Άνοιας, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας συμπληρώνουν ηλεκτρονικά το δελτίο εξυπηρετούμενου και ενημερώνουν τον πολίτη για τα ευρήματα τα οποία, σε περίπτωση που είναι παθολογικά, παραπέμπεται ο δημότης σε ιατρό νευρολόγο για περεταίρω έλεγχο.

Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που αφορούν στο φύλο και στην ηλικία σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.

Κύριος σκοπός είναι η δημιουργία Κοινοτήτων Φιλικών προς την Άνοια στην Ελλάδα!

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε στην ιστοσελίδα:

http://dementia-community.gr/

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης: Νικολέττα Γερονικόλα, Ψυχολόγος, Εταιρεία Alzheimer Αθηνών  – nikoletta.geronikola@gmail.com

                                                  Scroll to top